Skip to main content

Svetski dan pozorišta jeste važan dan u ASSITEJ-evoj godini, a ASSITEJ svima poručuje: „Povedite danas neko dete u pozorište“ – podsetnik na odgovornost odraslih da deci i mladima omoguće da što je više moguće iskuse umetnost.

Povesti dete u pozorište znači ponovo se povezati s izvođenjem uživo, s idejama i emocijama, vezama među ljudskim bićima, a znači i negovati pravo dece i mladih na umetnost, kulturu i slobodu samoizražavanja. Slušati decu i mlade je veoma važno – još je važnije čuti ih i prihvatiti potrebu za promenom.

Da citiram ASSITEJ-ev Manifest, mi verujemo da je potrebno uraditi još mnogo toga kako bi se ispunile obaveze svih zemalja vezane za Članove 13 i 31 Konvencije UN o pravima deteta.

Ovo je naročito slučaj u svetlu tekuće pandemije, ratnih kriza koja se odigravaju u toliko zemalja širom sveta, kao i nasušne potrebe za ravnopravnošću i jednakom mogućnošću svakog deteta da živi u održivom, bezbednom i zdravom svetu. Umetnost i kultura daju nam priliku da zamislimo svet kakav želimo da stvaramo sa svojom decom i mladima i za njih, te su stoga ključni dok radimo na tome da osiguramo bolje uslove za društvo u kome živimo.

Ovo je vreme kada su živo pozorište i predstave više od svega potrebni kao potvrda da mašta može da pobedi strah. Ovo je vreme kada hrabrost i uverenja umetnika koji stvaraju pozorište i predstave za mladu publiku širom sveta mogu da pomognu da se stvori prostor za oslobađanje, katarzu i izražavanje radosti dece i mladih, gde god da se nalaze. Videli smo tako inventivno, rezolutno stvaralaštvo, takvu posvećenost, a znamo, na osnovu primera svih naših članova, da ne jenjava odlučnost da nastavimo da stvaramo pozorište i predstave za publiku od najmlađeg uzrasta, pa sve do adolescenata. Mi smo zajednica koja je postala snažnija.

Deca i mladi osetili su posledice gubitka socijalizacije, samouverenosti i nade i to je ostavilo dubok trag na njihovo mentalno zdravlje; donosioci odluka sa svih strana ćule uši i obraćaju pažnju. Našoj mladoj publici i učesnicima su umetnost, kultura, pozorište i predstave potrebniji nego ikad do sad; ta ključna iskustva koja otvaraju puteve, šire perspektive, mogućnost nemogućnosti, zabave i čudesa, lepote i emocija; iskustva koja daju smisao haotičnom svetu i podsećaju nas na bliskost celog čovečanstva.

Su Džajls,

Predsednica ASSITEJ-a

Sa engleskog na srpski prevela: Marija Stojanović

You may now browse the website in English, Spanish, French, Chinese, Arabic, or Russian by using the button on the top-right of the page.

Please note that these are AI translations that have not yet been manually checked.

X